Creaciones

El sisè element del Wu Xing

Ara fa uns anys vaig estar caminant pel Himàlaia. En aquelles contrades vaig conèixer un temple budista en el que vaig passar dos dies, recuperant el peu de l’esforç al que el vaig sotmetre.

Un dels monjos que allà vivien, en  Namche Bazaar, em va explicar la teoria dels cinc elements, el Wu Xing, la forma de classificar els fenòmens naturals i les seves interrelacions. Els cinc elements que la conformen són la fusta (mu), el foc (huo), la terra (tu), el metall (jin) i l’aigua (shui).

Wu Xing Elements

Amb aquests cinc elements i la seva interrelació poden explicar tot allò que ens envolta. Tot el que hi ha sobre la faç de la Terra està compost per la mescla d’aquests.

Tot? – vaig preguntar a Namche Bazaar.

El monjo em va xiuxiuejar que havia un sisè element. Un element que, en la creació del món, va perdre la seva essència física i només es troba de forma etèria.

Aquest sisè element és un dels més rars i estranys, és difícil de trobar, a més és dels que te més falsos elements còpia. És el youyi. Un element que te molts altres de semblants, però que no són ell. Aparences…

Vaig tornar d’aquest místic viatge tot pensant en el youyi. En la manera en que podria buscar aquest element eteri i poc abundant. En quin lloc, com ho faria?

Vaig llegir molt, vaig analitzar, investigar, vaig preguntar… vaig assistir a diversos temples a Barcelona. Temples que em parlaven dels cinc elements: mu, huo, tu, jin i shui. Però cap d’aquests sacerdots em va saber dir res sobre el youyi.

Si trobar una agulla en un pallar és difícil, imagineu trobar una agulla etèria en un pallar tant gran com aquest món. I on falses agulles intenten confundir-te.

Una missió impossible per a algú que és una mica nenaza, al que (a vegades) li manca l’energia, però que no defalleix mai, que no es rendeix fàcilment, que somriu i aixecant el cap tira cap endavant… sempre endavant!

Ara fa uns mesos per fi vaig trobar el youyi. De fet sempre havia estat al meu voltant. Ho vaig trobar caminant, envoltat d’un calor sufocant, d’un sol sense pietat… el lloc on es troben les coses que més valorem. Un lloc difícil, com no podia ésser d’altra forma.

Youyi, la paraula xinesa per amistat. La vostra, la nostra, la que fem entre tots…

L’amistat que sempre està allà, per treure’ns dels problemes, per compartir les coses importants. L’amistat que sempre suma, que sempre ens fa millor. Amics, dels que hi ha pocs, amics dels que sempre romanen, dels que no fugen mai. El poder del youyi és inabastable.

Que us sembla si mostrem al món com de poderós pot ser el youyi?

Share this Story

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.